recept: Kapuvári böllérmáj, Kifőzde
Kapuvári böllérmáj
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

40 dkg sertésmáj,
20 dkg velő,
kb. 40 dkg vöröshagyma (sok kell!),
2-3 kávéskanál pirospaprika,
6-8 dkg zsír, só, őrölt bors



Kapuváron, a főút mentén volt annak idején egy vendéglő (sajnos, a nevére már nem emlékszem), ahol a helyi vágóhíd friss termékeit adták a betérő vendégeknek. A hetvenes években egyedülálló módon, olyan ételritkaságokat lehetett kapni olcsón és nagyon finoman elkészítve, amiket Pesten ´ki kellett fogni´. A böllérmáj egyik specialitása volt a vendéglőnek, Újpesten, a hajdani Piros hetesben, Magdikánál lehetett hasonlót kapni Szapáry máj néven.

A hagymát kb. 2-4 mm-es félkarikára vágod és megfonnyasztod a sok zsíron.
Ha kész, ráteszed a megtisztított, 4-5 cm hossú, 5-8 mm vastagra csíkozott májat és heves tűzön, állandóan kavarva addig pirítod, míg a színét nem váltja minden darab.
Ekkor leveszed a tűzről, jól elkevered a pirospaprikával.
Ezután óvatosan hozzákevered a megtisztított, kisebb kockára vágott és forró zsíron megsütött, borssal finoman meghintett velőt és ízlés szerint sózod.
Köretnek ajánlott a kiskocka krumpli, savanyúságnak bármi megfelel, de legjobb a kovászos uborka vagy a piacon vett csípős csalamádé. Friss, puha kenyér dukál hozzá. Nehéz étel, óvatosan bánjunk az adagokkal!



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: szapáry-máj
 kiskocka krumpli
 kovászos uborka
 csalamádé

Forrás: Apám ahányszor csak Kapuváron járt, mindig ilyet evett, és milyen igaza volt!

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2009.02.19. Utoljára frissítve: 2009.02.19.
Utolsó megtekintés: több, mint 1 napja (2024-05-02 05:59:37 - 3.29)
Hozzászólások:

Havasi D. (2011-01-21 22:16:00):
Gulyás Csárdának hívták a helyet, a nagyapám, Orbán József vezette.

Kifőzdés (2011-01-21 23:22:00):
Ezerszeres vivát Orbán úrnak, családostól! A séf sem maradhat ki! És a receptet jól írtam le? Mert csak egyszer volt alkalmam kóstolni, és azidő tájt még nem volt ez a főzőmániám...

Havasi B. (2011-01-29 22:40:00):
Kedves Kifőzdés! február 12 Kapuvár böllérmáj nap közel 30 csapat részvételével! In memoriam Orbán József

Kifőzdés (2011-01-29 23:13:00):
Ajjajjaj, de jó! Lehet tudni valami közelebbit is? Úgy értem, látogatók is mehetnek, nem csak csapatok? És lesz-e fűtött helyiség, vagy a szabadban kell fagyoskodni? Akár levélben is jó a válasz, ott a szakács feje mellett a boríték ikon.

Havasi D. (2011-01-29 23:43:00):
Az amúgy kitűnő Kifőzde site levelezőrendszere nem engedi, hogy linket küldjek, ezért ide másolom: http://rabakozcsoport.freeblog.hu/archives/2011/01/11/Bollermaj_Fesztival_informacio/

Kifőzdés (2011-01-30 18:51:00):
Köszönöm az infót! Bár úgy néz ki, nem fogok tudni elmenni, ez épp most derült ki. :-(( Linket azért nem lehet beírni, mert őrültek azzal töltik az idejüket, hogy többszáz linket küldözgetnek. Néhány rossz ember miatt szenved sok-sok jó ember...

Sancho (2011-02-17 19:52:00):
Ma megfőztem, holnap lesz kép is róla.

Ödön (2018-04-25 00:00:00):
A vendéglő neve Gulyás Vendéglő. Ha még meglenne most is megállnék ott étkezni. Kiváló magyar ételek "születtek" ott. Mint pl. a böllérmáj, gulyás vagy vesevelő és még lehetne sorolni. Szép tiszta tálalás cicoma nélkül, finom puha kenyér. Ezt most kb. 30 év távlatából írom, de az emlék még mindig nem halványul.

miklós (2019-01-22 00:00:00):
a gulyás vendéglőben készült az igazi böllérmáj,kár hogy már nincs meg

Megjegyzés a recepthez